joi, 29 aprilie 2010

Paganitatile din viata noastra

"Deşi suntem creştini şi ascultăm de Dumnezeu şi mergem la Biserică totuşi cu ştiinţă sau cu neştiinţă folosim şi obiceiuri păgâne în viaţa noastră. Şi când folosesc cuvântul “păgân” mă gândesc la obiceiuri străine de Dumnezeu, obiceiuri rele care duc la păcat, şi uşor uşor spre necredinţă sau spre o credinţă strâmbă.


Iată lucrurile păgâne din viaţa unui creştin ortodox pe care le întâlnim cel mai des:

*Horoscopul, a devenit una din preocuparile aproape zilnice ale omului contemporan. Aproape că nu mai există revistă în care să nu fie specificat şi horoscopul la rang înalt. Dimineaţa, la prima oră, mii de creştini stau cu urechile ciulite la televizor sau radio pentru a asculta horoscopul. Pentru aceştia Mântuitorul are un cuvânt foarte aspru de spus: “Făţarnicilor, faţa cerului ştiţi s-o judecaţi, dar semnele vremurilor nu puteţi!”. Iată un articol în care vorbim despre horoscop mai în detaliu.

*Credinta in vise: există multe vorbe în popor care-ţi dau tot felul de indicii despre ce ar însemna visul de azi-noapte şi despre cum ar putea să-ţi influenţeze viaţa. Sfinţii Părinţi ne atenţionează că majoritatea covârşitoare a viselor vin de la diavol şi din gândurile noastre rele din timpul zilei. Scopul celui rău este de a te tulbura incepând chiar de dimineaţă şi de a sta cu gândul la ce ţi se poate întâmpla. Astfel îţi fură gândul de la Dumnezeu şi te lasă cu impresia cu viaţa e destin, şi n-o mai poţi schimba. Aici e marea răutate. Avem mereu libertatea de a alege, şi în fiecare secundă putem să ne schimbăm cursul vieţii în bine sau în rău. Mereu trebuie să stăm lângă Dumnezeu şi să-i cerem ajutorul pentru că fără El nu putem face nimic.

*Uratul norocului. Mulţi creştini, la încheierea unei discuţii, a unei întâlniri, urează “Mult noroc”, în loc să zica “Bună ziua” dacă tot le este ruşine să zică “Dumnezeu sa va aibe in paza!” sau “Doamne ajută!” Nici măcar nu ştiu că Noroc a fost un idol care a dus în iad mii de suflete.

*Deochiul (deochiatul): Am auzit de multe ori cum, atunci când cineva te vede că te doare capul, îţi spune: “poate te-a deochiat cineva”. Deochiul ca şi toate celelalte “vrăjitorii” vin de la diavol şi lucrează mereu numai ce este rău şi obscur. Sfinţii Părinţi ne zic mereu să nu ne încurcăm cu forţele celui rău şi să nu ne dăm mintea şi gândurile în mâinile celui necurat căci la început se arată ca un prieten dar mai apoi ne va arunca la pământ cu forţă căci ne vrea răul. Dacă mă doare capul şi mă simt rău pot să-i cer ajutor lui Dumnezeu şi să-L rog să mă facă să mă simt mai bine. Dacă sunt bolnav şi mi-e greu să-mi duc boala mă duc la preoţii lui Dumnezeu la Biserică la Sfântul Maslu.

*Pariurile: Marea boală a zilelor noastre sunt pariurile, mai ales cele sportive. Strazile sunt pline de agenţii de pariuri şi mii de tineri, si în special băieţii se duc să joace cu gândul la un câştig săptămânal. Pariurile duc mereu la împătimire şi dependenţă, te-nvaţă să vrei să câştigi bani uşor fără muncă, te-nvaţă să nu mai valorifici munca şi bucuriile ei. Se fac şi pariuri inoncente între prieteni, între mamă şi fiu, sau între membrii familiei, pe o ciocolată sau pe un suc, dar şi acestea au în ele o sămânţă a răului căci au un iz de competiţie, de cine este mai bun, de cine este mai tare….eliminând dragostea.

*Juratul: Mai ales când eram copii ne juram pe cine ştie ce, pentru a demonstra altora că ceea ce spunem este adevărat. Jurăm pentru că cei de lângă noi nu ne cred pe cuvânt, pentru că au fost dezamagiti când am minţit şi şi-au pierdut încrederea în noi. Juratul este ca şi pariul, necreştin şi rău. Iată părerea Domnului Hristos cu privire la jurat: “Eu însă vă spun vouă: Să nu vă juraţi nicidecum nici pe cer, fiindcă este tronul lui Dumnezeu, nici pe pământ, fiindcă este aşternut al picioarelor Lui, nici pe Ierusalim, fiindcă este cetate a marelui Împărat, nici pe capul tău să nu te juri, fiindcă nu poţi să faci un fir de păr alb sau negru. Ci cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este.”

*Superstitiile de tot felul: să nu dai bani lunea, să ţii bani în coltul casei ca să ai spor, pisica neagra, martea cu trei ceasuri rele, vinerea din 13 si multe, multe altele. Toate superstiţiile sunt un pui al ideii de predestinare si elimina mereu prezenta si puterea lui Dumenzeu in viata noastra, dar elimină si libertatea noastra de a alege.

*Ghicitul: Aceasta este o practica curenta a vrajitoriei pe care noi astazi am transfomat-o in ceva mai “rafinat” pentru a nu ne trezi constiinta: ghicitul in cafea, in carti, ghicitul in palma si altele. Toate formele de ghicit sunt inselaciunea diavolului condamnate cu vehementa de sfintii parinti. Sunt multi crestini care lasa sa li se ghiceasca la ocazie, in gluma, cum zic ei, si de dragul distractiei, dar nu se gandesc ca si diavolul se “distreaza” cu ei in acelas fel.

Lista poate continua dar mai bine ar fi sa ne cercetam atent pentru a vedea ce zicem, ce facem şi cum ne raportăm la Dumnezeu in viata de zi cu zi. Desi suntem crestini ortodocsi, sa ne punem o intrebare aparent fara insemnatate “Nu cumva avem obiceiuri pagane in viata noastra?”"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu