„Nebunia inseamna sa faci acelasi lucru in mod repetat si sa te aştepti sa obtii alt rezultat.”(Albert Einstein)
Pentru unii dintre voi alaturarea acestor cuvinte ar parea mai putin obisnuita, daca nu bizara, dar e un fel de a atrage atentia ca nu prea cunoastem sensul cuvintelor. Am intalnit de-a lungul timpului oameni care se cred "open mind", dar care atunci când ar trebui sa-şi demonstreze „ştiinţa” o cam dau în bara, ca sa nu spun altfel.
De aceea, ca lor li se pare poate prea „umilitor” sa folosească DEX-ul (Dicţionarul Explicativ al Limbii Romane – ca să nu mai creez si alte confuzii), am hotarat sa-l deschid eu in locul lor si sa le pun la dispoziţie ceea ce dintr-un motiv sau altul n-au fost in stare să afle singuri.
Asa se face ca nu prea stim care este diferenta dintre principiu şi orgoliu. Nu-i mai putin adevarat ca inţelesurile se mai „intretaie”, dar vorba aia, suntem singurele mamifere inzestrate cu ratiune, poate ca macar din cand in cand ar trebui sa uzam de ea, mai ales fiindca alta vorba inteleapta spune ca ceea ce nu folosim se atrofiaza sau "se usca si pica".
Poate ca ar mai fi de adaugat faptul ca niciodata nu vei obtine respectul altuia, atata timp cat nu ai respect de sine si ca „funcţionam” ca oglinzi, ce emitem aia primim…semeni vant, culegi furtuna, regula e simpla ca toate lucrurile de bun simt.
ORGÓLI//U ~i n. Opinie foarte avantajoasă, de cele mai multe ori exagerată, asupra valorii sau importanței personale, care depășește aprecierile altora. [Sil. -liu] /Orgoglio
ORGÓLIU, orgolii, s.n. Părere foarte bună, adesea exagerată și nejustificată, despre sine însuși, despre valoarea și importanța sa socială; îngâmfare, vanitate, suficiență, trufie. – Din it. orgoglio.
PRINCÍPIU s. n. 1. element fundamental, idee, lege de bază pe care se întemeiază o teorie, un sistem, o normă de conduită etc. 2. lege de bază a unei științe, arte etc. 3. element primordial, cauză primară a lumii fizice. o ~ activ = substanță care constituie esența unui produs vegetal sau animal. 4. regulă, normă de acțiune, de comportare, de apreciere etc. o în ~ = din punct de vedere teoretic, în general. 5. convingere, punct de vedere. (<>principium, it. principio, fr. principe)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu